Hvordan går man til gudstjeneste på nettet?

Skrevet af præst Anne Thompson

Fordi vi ikke kan mødes i vores kirkebygning forsøger kirken sig med at lave gudstjenester, smågrupper og bønner online i forskellige formater. 

Det gælder også Metodistkirken, som har været hurtig til at omstille sig til corona-nedlukning og tilbyde ikke bare administrativer møder men også gudstjenester og aftenbøn, men også gospel og korøvelser over nettet. 

I Metodistkirken i Vejle har vi de sidste uger lavet gudstjenester over facebook og aftenbøn via facebook live. 

Det hele er nyt – ikke bare for de præster, der har kastet sig over udfordringen med at holde gudstjenester på en helt ny måde, men også for dem, der tager til gudstjeneste gennem en skærm. 

Dette indlæg skal ikke handle om det tekniske ved hvilket format en gudstjeneste bliver holdt på eller hvilke knapper, man skal trykke på. I stedet skal det handle om, hvordan man gør det, der sker på skærmen til en gudstjeneste. 

Det er klart, at det har at gøre med indholdet, men måden vi selv engagerer os på, kan også være med til at gøre en forskel. For det at gå i kirke og deltage i en gudstjeneste, et smågruppe møde eller noget tredje handler også i høj grad om at være sammen med andre mennesker. Det handler om selv at blive mødt og det handler om at møde andre. Det er en integreret del af den kristne gudstjeneste, at vi er sammen – fællesskabet i både bønner, sang og over kaffen bagefter er alt sammen en væsentlig del af det at gå i kirke. 

Så hvordan gør vi det, når vi ikke kan ses ansigt til ansigt; ikke kan give hånden eller hælde en kop kaffe op for den anden? 

Her kommer nogle gode råd til, hvordan du kan være med til at gøre gudstjenesten online mere levende både for dig selv og andre: 

1. Tænd et lys eller stil klar på en måde omkring dig, så du viser dig selv, at du nu skal noget ”andet” på nettet end at arbejde, handle eller scrolle på sociale medier.

2. Hils og giv dig til kende, når du er med – send en emoji, skriv hej eller gør noget andet, som fortæller, at du er tilstede og nærværende. Forhåbentlig er dem, der står for den online begivenhed (eller en i teamet) klar til at hilse på dig – men dine venner og bekendte – eller deltagere du ikke kender – får også en fornemmelse af ikke at sidde alene bag skærmen.

3. Kommenter eller reager på det andre skriver – send en emoji, giv et like eller send ligefrem en direkte besked. Det er med til at bygge fællesskab, fordi du lader andre vide, at du er glad for at være sammen med dem og sætter pris på, at de er med. 

4. Syng med, svar på bønnen eller bed med på fadervor selvom det kan føles en anelse fjollet. Hvis du bliver opmuntret til at skrive, reagere eller sende en emoji undervejs – så gør det. Ikke bare af hensyn til den, der leder, men for at du er med til at skabe et fællesskab omkring det, der foregår. 

5. Hav en bibel i nærheden, så du kan læse med. En notesbog kan også være god til at fange tanker eller tegne i. 

6. Gør som du ellers ville gøre, når velsignelsen bliver lyst – hold hænderne frem, luk øjnene osv. 

Og endelig – lige nu hvor så meget er nyt vil de, der står for online-arrangementerne gerne have opmuntrende feedback og konstruktiv kritik. Præcis som ved andre gudstjenester og arrangementer er du på den måde med til at forme oplevelsen og udviklingen af det I er fælles om. 

Rigtig god fornøjelse!